Borddækning til bryllup – Inspiration til din bordopdækning

Borddækning til bryllupEt smukt opdækket bord danner rammen for den dejlige mad i og jeres gæster skal indtage, så det kan godt betale sig at gøre en ekstra indsats og få dækket det rigtige bord. Har i lejet lokaler hvor i selv skal dække bord, så er der forskellige former for borddækning til bryllup som man kan gå efter. Man kan tale om at korrekt borddækning skal holdes i enkeltfarve toner. Men hvis man er til farver og gerne vil bruge farverne i borddækningen, så bliver det ikke mindre korrekt i min verden. Hvis det gør jer glade at dække op med farver, så gør det. Det man virkelig skal gå efter er, om tallerkener, bestik og glas er korrekt opstillet. Borddækning til bryllup er ikke forskelligt fra andre fester. Det hele kommer an på hvad i har på jeres menu. Er der suppe, salat, fisk og mere end 3 retter på menuen, ja så vil der også være mere i borddækningen.

Hvilke elementer skal man bruge

Nedenstående elementer skal indgå ved en borddækning til et bryllup. Hvis man ikke serverer forret eller suppe, så tages disse elementer fra, så der ikke ligger unødigt bestik eller tallerkener på bordet.

  1. Serviet
  2. Gaffel til forret
  3. Middags gaffel
  4. Dessert gaffel
  5. Lille kompot tallerken til brød med smørekniv
  6. Frokosttallerken
  7. Middagstallerken
  8. Kniv til forret (almindelig kniv eller en fiskekniv)
  9. Kniv til hovedretten
  10. Teske
  11. Suppeske
  12. Vandglas
  13. Rødvinsglas
  14. Hvidvinsglas
  15. Dessertvinglas

Hvordan dækkes der op

Bordopdækning til bryllupVed borddækning til bryllup skal i sørge for at der er ca. 60-70 cm plads til hver kuvert, så støder jeres gæster ikke albuerne sammen.

Start med at sætte spisetallerkener på bordet, læg en mellem serviet på, og sæt frokost tallerkenen ovenpå. Hvis der er mønstre på tallerkenerne vendes disse naturligvis samme vej.  Man starter altid med at lægge tallerkenerne. De vil være din guide til, hvordan resten af tingene skal placeres.

Til venstre, oppe over tallerkenen, sætter i den lille kompot tallerken (som bruges til kuvertbrød). Læg en lille smørekniv på. Den lille smørekniv skal være der, da smørret ofte ligger på en fælles tallerken på bordet. Det gør, at folk ikke bruger deres almindelige knive, som er brugt til maden.

Bestikket placeres således: Middagsgaffel og middagskniv lægges ved siden af tallerkenen. Gaflen ligger på venstre side af tallerkenen og kniven til højre. De lægges ca. 2,50 cm fra tallerkenens kant. Derefter lægges gaffel og kniv til fisk – eller forretten. Hvis der serveres suppe, så lægges suppeskeen ved siden af kniven til forretten. Man lægger altid det bestik yderst, der skal bruges først. Når man lægger knive og gafler, så vender spidsen altid væk fra gæsten. Gaflernes tænder vender altid opad og knivenes blade vender altid ind mod tallerkenen.

Oppe over tallerkenen lægges en dessertgaffel, samt en dessertske. Gaflens skaft lægges mod højre, lige over tallerkenen. Skeens skaft lægges mod venstre, lige over dessertgaflen.

BordopdækningenNu er i nået frem til glassene. Her starter i fra højre side, lige over den yderste knivs spids. Her placeres hvidvinsglas først, så rødvinsglas, og til slut dessertvin glasset. Vandglasset sættes ved siden af hvidvinsglasset. Husk at glassene skal være skinnende og uden fingeraftryk.

På frokosttallerkenen sætter (eller lægger) i en foldet serviet. I kan også rulle servietten pænt og holde den sammen med en flot servietring. Der findes et utal af måder at folde en serviet på, så der er masser af muligheder for en lidt anderledes servietfoldning. Brug enten en stofserviet, som vil give bordet et raffineret look, eller vælg at bruge papirservietter af tyk, god kvalitet, da de holder til lidt mere.

Servering

Uanset om i har valgt buffet eller middag med flere retter, så er det en god ide at have serverings/afrydnings personale. Det er klart at foretrække, at middagen bliver serveret og/eller afryddet for både jer og jeres gæster, i stedet for at i skal gøre det selv. Den korrekte måde at rydde af bordet, eller sætte nyt service på, skal ske fra gæstens højre side. Når maden og drikkevarerne serveres, skal det ske fra gæstens venstre side.

Effekten af borddækning til bryllup

Helhedsindtrykket ved opdækningenEn korrekt borddækning til bryllup vil skabe et smukt helhedsindtryk af jeres middagsbord. Når de valgte blomsterdekorationer, bryllupsdekorationer og borddækningen går op i en højere enhed med farverne og udseendet, vil både i og jeres gæster nyde maden og omgivelserne, hvilket skaber en afslappet og hyggelig stemning.

Skriv kommentar

*