Bryllupsvin – Hvilken vin skal man vælge til brylluppet

DruerBryllupsvin vil være en af de større udgifter til brylluppet. Det er ikke her i skal skære alt for meget i jeres budget. Jeres gæster vil huske hvis jeres bryllupsvin er dårlig. Omvendt vil de som regel også glemme den, hvis den er rigtig god, nok mest fordi de har drukket alt for meget og har pådraget sig en hovedpine dagen efter. Skal i selv ud og købe jeres bryllupsvin, så husk at de skal passe til maden så godt som muligt. En god vinforretning med godt uddannet personale vil kunne råde og vejlede jer ud fra jeres menu. Holder i bryllupsfesten et sted hvor bryllupsvin er inkluderet i prisen, så vil den vinkyndige person på stedet fortælle jer hvilken vin der passer bedst til de forskellige retter i har at vælge imellem.

Champagne – bryllupsvin omfatter også champagne

Champagne glasChampagne som velkomstdrink til jeres gæster er ikke en dårlig ide som en del af jeres bryllupsvin. Der er dog ingen der siger at det behøver være champagne. Der findes rigtigt mange lækre mousserende vine fra andre lande, såsom Italien (som hører til mine favoritter), Spanien, Australien og USA. Disse vine er stort set ligesom en Champagne, men de må ikke blive kaldt champagne, fordi de ikke kommer fra Champagne området i Frankrig. De gyldne bobler giver en let og elegant stemning i de aflange glas til velkomsten og til den fingermad/snacks som i evt. serverer inden jeres bryllupsmiddag.

Champagne eller mousserende vin er en dejlig forfriskende velkomstdrink. Man kan vælge imellem tør, halvtør, halvsød og sød. Hvis i er i tvivl om hvad jeres gæster bedst kan lide, så køb halvtørre og halvsøde varianter. Ofte er folk som ikke drikker denne form for vin ikke glade for vine der ligger i den helt tørrer ende. Derfor er det en god ide at holde det midt imellem.

ChampagneDet kan være lidt skræmmende at skulle vælge ud fra det store udvalg der findes på hylderne. Skal det være hvid eller pink champagne, hvilket mærke skal man vælge og vælger man nu den rigtige sødme/tørhed til folks smag. Er i ikke så velbevandret i champagne/mousserende vine, så hold jer til det simple ved at købe noget som i selv kan lide. Lad desuden være med at bruge flere tusindevis af kroner, medmindre jeres pengepung er til det. Det er ikke ofte at der er virkelige kendere blandt ens gæster, så det ville være dumt at bruge mange penge på de helt dyre champagner, hvis folk alligevel ikke kan smage forskel på et dyrt mærke og et mærke der koster mindre. Man skal dog lige være opmærksom på at de helt billige flasker kan skuffe fælt i smagen, så prøvesmag altid inden i køber flere flasker af gangen. Ellers spørg hellere en gang for meget end en gang for lidt i den vinbutik hvor i vil købe jeres bryllupsvin.

Vælger i Rosé champagne, så findes der forskellige variationer, der går fra de helt lette med en fin sødme til de mere fyldige og tørre. Prøv en Rosé champagne til f.eks. grillet hummer og lam. Falder valget på en Rosé champagne med lidt sødme i, så overvej at bruge den til jeres bryllupskage eller til desserten.

Champagne drinks

Kir RoyalMan kan også vælge at lave en forfriskende drink med champagne eller mousserende vin. Nogle af dem i kan vælge imellem kunne være en Bellini, Memosa eller Kir Royale. Disse drinks ligger i den søde ende, men gør sig godt som velkomstdrinks.

En Bellini består af en del ferskensaft, lidt knust is og 2 dele champagne. Dette laves i et champagneglas ved at starte med at lægge lidt knust is i glasset, hæld derefter ferskensaften op og afslut med champagne/mousserende vin som hældes forsigtigt op. Pynt evt. glasset med en tynd skive fersken.

En Mimosa består af et champagneglas halvt fyldt op med afkølet champagne/mousserende vin. Resten af glasset fyldes med en god appelsinjuice og dette røres forsigtigt rundt. Læg en skive jordbær i glasset til sidst som pynt.

Den sidste er en Kir Royal. Hæld en del solbærlikør op i et champagneglas og læg en isterning i glasset. Derefter hælder man 3 dele champagne/mousserende vin op i glasset. Man kan også bruge en hindbærlikør i stedet for, hvis det ønskes.

Har i ikke smagt nogle af disse drinks før, så er det en god ide at afprøve dem før i serverer dem. Kan i ikke selv lide nogen af dem, så spørg jer selv om det er det værd at servere det for jeres gæster.

Vin

Hvidvin, rosevin og rødvin, hvad skal man vælge? For det første er det en god ide at i vælger noget i selv kan lide. Find ud af hvilke lande jeres bryllupsvin skal komme fra. Der er ingen der siger at alle vinene skal komme fra samme land. Men det er heller ikke en god ide at have 20 forskellige vine på bordet. For det første kan der blive rift om nogle af flaskerne, hvis de er meget bedre end andre flasker, og jeres gæster vil være skuffet hvis de ikke har mulighed for at smage dem. Nøjes med at have 2, max 3 forskellige vine på bordet af henholdsvis hvidvin, rosevin og rødvin. Vælg evt. en tør og en halvtør, så der er forskellige variationer af tørhed at vælge imellem. Hvis nogle af jeres gæster ikke har den store kendskab til vin og normalt drikker meget bløde og frugtige vine, så vil en tør vin smage ”surt”. Når folk kalder en vin sur, så er det faktisk fordi vinen ligger i den meget tørre ende. Pas samtidigt på ikke at vælge meget søde vine, medmindre i bliver rådet til det af en vinspecialist, som siger det er den rigtige bryllupsvin til en af retterne til maden.

Skal i selv købe jeres bryllupsvin, så er det en god ide at kigge på internettet. Der er flere rigtig gode online vinforretninger, hvor der er online chat som kan hjælpe jer med de spørgsmål i må have. Igen, køb en flaske af hver af de vine i gerne vil servere til bryllupsfesten og prøvesmag dem inden i bestiller store partier hjem.

Hvidvin og Rosevin

HvidHvidvin eller rosevin til forretten falder altid i god jord hos dem der kan lide vin. Fisk, skaldyr og lyst kød er som regel en del af en forret og hvidvin er let og forfriskende til disse typer forretter. En god ide er også at have rosevin som erstatning til hvidvinen. Det er nemlig ikke alle der er overbegejstrede for hvidvin og en god rosévin smager desuden dejligt.

Et par eksempler på hvad hvidvine kan gå til:

Chardonnay går godt med: Østers, skaldyr i en let sauce med eller uden fløde, visse kyllingeretter og retter med gris. Desuden går den også godt med stærke oste, hvis i har ostebord som dessert.

Sauvignon Blanc går godt med: Østers, rejer, krabbe, hummer, skaldyr, grillet fisk, pastaretter med saucer af fløde og fjerkræ. Den går også godt med både milde og stærke oste.

Tør Riesling går godt med: Rejer, krabbe, hummer, grillet fisk, fjerkræ og gris.

Eksempler på hvad rosevine kan gå til:

RoséRosevine går rigtigt godt med: Salater og kolde grøntsager som grillede asparges, grillet rød peber og grillet squash. Grillet laks og rejer passer også godt til en halvtør fyldig rosévin. Desuden kan kalv, skinke og kylling serveres sammen med en god rosevin.

Pinot noir rosévin er bedst til lette salater, fisk og skaldyr samt pasta og risretter. Desuden smager de dejligt alene på en varm sommerdag.

Zinfandel går godt med krydret mad, fisk og skaldyr, salater, pasta og risretter. Desuden vil det passe godt til friske jordbær hvis man nyder denne vin som en velkomstdrink.

Vælger man en rosé baseret på Syrah eller Cabernet, så er det grillet mad der vil passe bedst til disse vine. Retter med lidt bid i passer også godt til denne type vin.

Hvis rosévinen er lavet på en Merlot drue, så prøv at servere hummer, jomfruhummer eller kammuslinger. Desuden vil grillet laks eller tun komme til sin ret med denne slags rosévin. Langtidsstegt lam og lette retter med and passer godt til denne rosévin.

Der er mange flere hvidvine og rosévine som er lavet på andre druer eller som er en blandingsvin af forskellige druer. Så det er bare med at finde det man bedst kan lide og som passer godt til den mad i nu vælger.

Rødvine

BryllupsvinNår man kigger efter rødvine, kan man en gang imellem godt føle at det overvældende udvalg tager pusten fra en. I skal ikke lade jer skræmme af det, men forholde jer til hvilke hovedretter der vil passe til den smag i rødvin som i har. Holder i jer til det, så kan i ikke gå helt galt i byen.

Nogle af de rødvinsdruer i kan vælge imellem til jeres bryllupsvin er:

Cabernet Sauvignon går godt sammen med rødt kød, lam, gris og vildt. Den går også godt sammen med stærke oste.

Merlot: Brug gerne en Merlot vin sammen med and, oksekød, gris, vildt, sammenkogte retter, pastaretter og pizza.

Zinfandel: Er som regel en fyldig vin som går godt med rødt oksekød, vildt som kronhjort, vildsvin og fasan, lidt tungere pastaretter, kalkun, sammenkogte retter samt pizza og hamburgere.

Pinot Noir druen ligger i den let lettere ende og er meget blød i smagen. Pinot Noir går godt sammen med fasan, and, kalkun, kanin, oksekød og lam.

Dette er endnu engang kun et lille udvalg af hvad man kan vælge imellem af rødvine. Rødvinen er som regel den vin der bliver drukket mest af, især fordi mange gæster gerne vil fortsætte med at drikke rødvin efter maden i stedet for øl eller spiritus.

PortvinDessertvine til brylluppet

Vil i have dessertvine som en del af jeres bryllupsvin, så skal i have i tankerne at vinen gerne skal være sødere end selve desserten, samt at den skal supplere desserten i har valgt.

Som dessertvin kan i vælge imellem Sherry, Portvin, Moscato d’asti, Sauternes, Mardeira og Asti spumante. Der findes mange flere mærker man kan købe af dessertvin, så kig jer omkring inden i beslutter jer for hvilken dessertvin i vælger som dessert bryllupsvin.

Hvor mange flasker pr. person

Vin reolAlt efter hvad tid på dagen brylluppet bliver holdt, kan man nogenlunde regne ud hvor meget gæsterne drikker. Holder i et formiddagsbryllup hvor i har en let frokost eller kun har en reception hvor der er fingermad, så skal man regne med ca. en kvart til en halv flaske vin til hver person. Har i gæster til middag, så regner man med ca. en hel flaske pr. gæst. Dette er delt op lige fra velkomstdrikken til vin igennem frokosten/middagen. Er i lidt usikre på hvordan det deles op, så er det som regel sådan her:

Glas pr. gæst ved middag om aften:

Velkomstdrink ca. 1 glas pr. gæst, dog plejer gæster at kunne lide en velkomstdrink, så 2 glas pr. person er ikke helt ualmindeligt.

Hvidvin eller rosévin til forretten er ca. 2 glas pr. gæst.

Rødvin til hovedretten er ca. 3 glas pr. gæst.

Dessertvin til desserten er ca. 1 glas pr. gæst.

Det man skal huske er at flere nok vil forsætte med at drikke vin efter middagen. Så det er ikke en dårlig ide at købe ekstra ind. Man kan mange gange aftale der hvor man køber sin vin, at hvis man har meget vin i overskud, så kan man aflevere det tilbage og få refunderet sine penge for den uåbnede vin.

PropperHolder i festen på hotel, kro, herregård eller slot, så er prisen af jeres bryllupsvin inkluderet i jeres menu. Dog kan man også vælge menuer uden vin. Medbringer i selv jeres bryllupsvin, så skal man være klar over at flere steder har man det der hedder prop pris. Det betyder at man betaler for hver vin der bliver åbnet af jeres egen vin. Undersøg på det pågældende sted hvilken regler de har for medbragt vin, så i ikke bliver overrasket over regningen.

Hvor meget skal bryllupsvin koste

Holder i selv festen og kan i bestemme prisen på jeres bryllupsvin, så lad være med at købe den dyreste vin i kan finde. Med dette menes dog ikke at i skal købe det billigste i kan finde. Der findes rigtig mange gode flasker vin i prisklassen 65-100 kr. pr. flaske. I skal huske at jo mere folk drikker, jo mere vil deres smagssans blive forringet. Så at gå ud og købe rødvine til 500 kr. pr. flaske ville være spild af penge. Desuden vil mange af jeres gæster sikkert ikke kunne smage forskel på en flaske til 65-70 kr. fremfor den til 500 kr.

Er jeres bryllupsvin med i prisen der hvor i har valgt at holde jeres bryllupsfest, og er i ikke tilfredse med vinen der hører til den bryllupsmenu i har valgt, så kan i mod en merpris få andre mærker af bryllupsvin i stedet for.

Skriv et svar