Bordplan til bryllup – Få styr på din bordplanlægning

HesteskoDer er rigtigt meget at se til når man planlægger et bryllup. Man vil føle at der er en million ting man skal nå. Vi kan lige så godt være ærlige og sige, at der vitterligt er mange ting der skal være styr på og det kræver, at man har en god planlægnings sans. Men bare rolig, man kan nå alt hvis bare man bruger sin sunde fornuft. En af de ting i kommer til at bruge tid på, er jeres bordplan. Uanset om i vælger at invitere et stort eller lille antal gæster, så vil en bordplan spille ind. Lad nu være med at tage bordplanlægningen for tungt, det kan være lidt af et puslespil at få den til at gå op i en højere enhed. Husk at i ikke behøver at gå efter den traditionelle tilgang. Brylluppet er jeres dag og i bestemmer hvor folk sidder og hvem de får til sidemand. Lad være med at starte på jeres bordplan før i har fået svar fra alle jeres gæster om de kommer eller ej, ellers vil i skulle lave jeres bordplan om i tide og utide. Jeres SU på gæsternes indbydelser skulle gerne ligge omkring 2 – 3 måneder inden jeres store dag, så der er god tid til bordplanlægningen.

Hvilken bordopstilling skal i vælge

Bordplan Før i starter på jeres bordplan skal i først beslutte jer for, hvilken bordopstilling i gerne vil have. Skal det være runde borde, aflange borde, hesteskoen, vifteformen eller E formen. Runde borde og hesteskoen er de to, der bliver brugt mest ved bryllupper. De runde borde giver rummet et blødt look og det vil skabe en mere intim stemning. Ved runde borde er man noget mere afskåret fra de andre borde, så det skal man lige have med i sine overvejelser. Hesteskoen og langborde giver en mere afslappet og mindre formel stemning. Folk vil bedre kunne se hinanden og tale på kryds og tværs, ved denne bordopsætning.

RundUndersøg på stedet hvor i holder jeres fest, hvor meget plads der er i lokalet til borde. Får i fortalt at lokalet kan rumme 100 mennesker på 10 borde, og i kun vil have 8 personer ved hvert bord, så betyder det at der kun er plads til 80 gæster i det hele. Det er også af betydning hvilken form lokalet er i. Typisk er de fleste lokaler rektangulære, men et lokale kan sagtens være meget aflangt og smalt i det. Her vil runde borde ikke passe så godt ind, hvorimod et langbord vil være perfekt. Der skal også tages højde for plads til gavebord, bryllupskage og evt. maden, hvis der serveres en buffet.

Få et overblik med en skabelon

SkabelonI har nu fundet ud af hvilken bordopstilling i vil benytte. Find et stort stykke papir og optegn en skabelon af jeres bordopstilling. Find derefter ud af hvor mange i vil have siddende ved bordene. De runde borde kan der sidde fra 6 og op til 10 personer. De aflange borde kan der være ca. 6-8 personer (uden bordenderne). I kan nu starte på jeres bordplan ved at skrive navne rundt om jeres optegnede borde. Brug en blyant til formålet, så i kan viske ud hen af vejen. Der vil helt sikkert være gæster, som bliver rokeret rundt et par gange på jeres skabelon. I skal huske på, at der skal være albuerum når jeres gæster spiser. Det er ikke fantastisk, når albuerne støder sammen under maden.

Udtænk en bordplan for hvem der vil passe godt sammen og lad dem sidde i nærheden af hinanden. Lad f.eks. ikke alle de gæster der er meget udadvendte sidde ved samme bord. Spred dem ud på jeres bordplan (to udadvendte personer ved samme bord), så man ikke ender med at få et meget stille bord, med folk som er generte.

Lad ikke personer sidde ved et bord, hvor de ikke kender nogen andre. Lav jeres bordplan sådan at der er mindst to personer ved hvert bord, der kender hinanden. Det kan både være skræmmende og kedeligt at være den eneste, der ikke kender nogen. Bland venner og familie ved de forskellige borde. Hvis man sætter familien sammen, kan det ende med, at der dannes grupper af familie på den ene side, og venner på den anden.

Par eller forlovede behøver ikke sidde ved siden af hinanden, men det er normalt at de sidder ved samme bord. Angående ægtefæller siges det, at de ikke skal have hinanden til bords, da det netop er forbeholdt par/forlovede. Men det er jo helt op til jer om i vil gøre det på den måde.

Lad være med at sætte alle singlerne sammen ved et bord. Det kan godt være at i tænker det kunne være sjovt og sødt, for tænk nu hvis nogen finder sammen. Men i længden kan det ende med at blive akavet for de singler i har sat sammen. Hvis det er meningen at to singler finder sammen til jeres bryllup, så vil de gøre det alligevel, også selvom de ikke sidder ved samme bord. Lad naturen gå sin gang på det område.

Alle familier kan have nogle fejder. Lad være med at tænke for meget over det og placer dem i hver sin ende af lokalet på jeres bordplan. På den måde vil det ikke føre til noget uheldigt. Men husk at dine gæster er der for at fejre jeres bryllupsdag, ikke for at starte et skænderi.

I kan også vælge at sætte folk sammen ud fra hvilken personlighed, hobby, karriere og hvilke interesser de har. På denne måde vil samtalen flyde frit og skabe en god og hyggelig atmosfære på jeres bryllupsdag.

Den traditionelle måde at sætte gæsterne på, er mænd og kvinder ved siden af hinanden. Lad være med at stresse over, hvis der er flere kvinder end mænd, eller omvendt. Bryllupsdagen bliver jo ikke dårligere, fordi det ikke går lige op ved middagsbordet.

Hvis i inviterer børn med til jeres bryllup, så er det normalt at småbørn sidder ved siden af en af deres forældre. Hvis børnene er større, så lav et bord hvor de kan sidde sammen. En god ide er at sørge for at der er malerbøger, kort, bøger, samt andre stille og rolige spil, så de ikke kommer til at kede sig under talerne.

Brudeparrets bord

HovedbordBruden og gommen sidder ved siden af hinanden i midten af langbordet. Brudgommen har sin brud ved sin højre side. Ved siden af bruden sidder hendes far og ved siden af brudens far sidder gommens mor. Gommen har brudens mor på sin venstre side og derefter kommer gommens far. Herefter kommer forloveren (hvis der er sådan en), søskende og evt. fætre/kusiner.

I dag kan familielivet være med fraskilte forældre, som har fundet nye partnere. Dette gør at man måske føler, at man kan komme til at såre nogle personer, hvis de ikke sidder ved brudeparrets bord. Når i laver en bordplan er det normalt, at pap forældre sidder blandt resten af gæsterne. Men hvis det passer jer bedst at de sidder til højbords, så gør i selvfølgelig bare det. I kan også vælge at have et bord, hvor bare i to sidder alene sammen. Det er noget de gør i USA, og på den måde får man ikke såret nogens følelser.

De sidste detaljer til jeres bordplan

Bordplan i rammeI har nu fået styr på jeres bordplan. Alt efter hvor mange gæster i har inviteret, så kan der være en del borde, hvor gæsterne skal lede efter deres bordkort. I kan vælge at sætte numre på bordene, så gæsterne let kan finde ud af hvor de skal sidde. Sæt en fin ramme op uden for spiselokalet, og henvis hver enkelt gæst til det bordnummer, hvor de skal sidde. Folk skal gerne respektere den måde i har valgt de skal sidde på. Desuden er det kun under middagen, at man ikke må bytte rundt på pladserne. Bagefter vil gæsterne kunne bevæge sig frit mellem bordene.