Brudepiger – Skal der være brudepiger til brylluppet

Brudepiger

Nogle brude vælger at have brudepiger som en del af brylluppet. Det er primært i USA og England hvor traditionen lever i bedste velgående. Men det bliver også brugt af brude herhjemme. En brudepige er en person som bruden ønsker at involvere mere i brylluppet. Brudepigerne er som regel en søster eller nogle meget nære veninder. Venskabet mellem bruden og brudepigerne vil være af den største betydning for at blive valgt. Man skal være klar over at hvis man vælger at bruge brudepiger, så kan det blive ret så følelsesmæssigt blandt familie og venner, da nogen nok vil føle sig overset. Det vil kræve lidt tid og overvejelse at finde ud af om du ønsker brudepiger. Du skal ikke lade dig påvirke af din beslutning, om hvem du gerne vil have som brudepige/brudepiger. Det er dit valg hvem du gerne vil have med dig ned af kirkegulvet og sure miner fra familie og venner kan du ikke bruge til noget.

Hvor mange brudepiger og hvem skal man vælge

Du kan faktisk helt selv bestemme hvor mange brudepiger du vil have til dit bryllup, men udtrykket less is more er en meget god tommelfingerregel. Holder i et lille intimt bryllup på ca. 10 – 20 personer og halvdelen af gæsterne er brudepiger, så vil kirken se temmelig tom ud når du går ned af kirkegulvet. Til de små intime bryllupper, så vælg max 1-2 brudepiger. Jo flere gæster, jo flere brudepiger kan du i og for sig vælge. Men husk at brylluppet handler om jer og ikke om der kommer 20 brudepiger ned af kirkegulvet.

Når du skal vælge dine brudepiger, så er der ikke rigtigt nogen regler, og alligevel så er der. Man siger jo at blod er tykkere end vand og hvis du har en eller flere søstre, så er det vigtigt at de i det mindste bliver spurgt om de vil være brudepige/brudepiger. Man siger også, at hvis man har en kommende svigerinde (din kommende mands søster), så er det god etik at spørge hende også. Dog er det med svigerinden lidt mere svævende, for har du ikke et særligt stærkt bånd til din kommende svigerinde i forvejen, så ville det jo være fjollet at lade hende være brudepige fremfor en virkelig nær veninde.

Dreng og pigeDu kan også vælge at have blomsterpiger og/eller ringbærer. Det kan være dine egne børn eller du har måske nogle små niecer eller nevøer. Det ser ret yndigt ud når blomsterpigerne drysser kronblade ned af kirkegulvet og/eller ringbæreren kommer bagefter med en pude hvor jeres vielsesringe er på. Hvis du ikke vil have de små poder skal strejfe alt for meget, så er det en god ide at have en voksen brudepige til at holde de yngre under kontrol. De små opfører sig bedre når de er i voksent selskab. Det vil jo ikke være specielt morsomt, hvis folk skal rende rundt i hele kirken på jagt efter en løbsk blomsterpige eller ringbærer, inden du kan gøre din entré ned af kirkegulvet.

Tænk grundigt over hvem du vil have som brudepiger. Du skal have i tankerne om de kan leve op til at være brudepiger. Hvis du har en veninde som er en rigtig festpige, så er det ikke sikkert at hun ser frisk ud på din bryllupsdag, hvis hun har ladet sig overtale til at tage i byen dagen før. Du skal også tænke på om nogle af brudepigerne har småbørn som stadigvæk ammer fra deres mor. Det kan måske skabe nogle små problemer hvis barnet er sultent lige inden i alle skal op af kirkegulvet. Den sidste tanke du skal gøre dig er at en af de brudepiger du vælger, kan være højgravid når den store dag skal holdes. Tag derfor med i dine overvejelser hvis en af brudepigerne prøver på at blive gravid og hun måske ikke har lyst til at vralte ned af kirkegulvet eller at hun måske slet ikke kan være der, fordi hun lige har født eller ligger med veer.

Dine brudepiger behøver bestemt ikke være kvinder. Hvis din bedste ven eller venner er mænd, så er der ingen problemer i at lade dem være dit følge. Dog vil det så kaldes en ledsager eller brudemand. Så lad dig ikke afgrænse fordi traditionen siger brudepiger. En mand er lige så god som en kvinde på dette område. Har du været brudepige til et bryllup før, så betyder det ikke at du skal have den person som din brudpige, bare fordi du har været det til hendes bryllup. Man skylder ikke en person at blive brudepige. Det vigtigste er at du vælger dem som du mener er de rigtige brudepiger til dit bryllup.

Selv om det er meget normalt at brudepigerne selv køber deres kjoler, så er det en god ide at du selv føler der er luft i budgettet til at hjælpe lidt til hvis det behøves. Det kan jo være at en af dine brudepiger har en stram økonomi, som gør at hun ikke har råd til den kjole du mener vil være den rette som brudepigekjole. Det kan også være at du gerne vil købe en halskæde eller andet tilbehør til dine brudepiger som en lille gestus at du sætter pris på at de har lyst til at deltage i dit bryllup som dine brudepiger. Så du bør have i baghovedet at der kan komme lidt ekstra omkostninger på dette område.

Hvad er så brudepigernes opgaver på bryllupsdagen. Ja det er forskelligt hvad man synes de skal bruges til. Nogle brude bruger ikke brudepigerne til så forfærdeligt meget. Ofte er deres opgave primært i kirken, hvor de sørger for at brudens slæb på kjolen ligger rigtigt, at dekorationerne i kirken fremstår flot og at der ligger programhæfter med sange og hvad der skal ske under vielsen. Brudepigerne kan også hjælpe dig med at komme i din brudekjole og få ro på dine nerver på dagen. Dine brudepiger kan også blive brugt til moralsk støtte under planlægningen af brylluppet, samt evt. hjælpe med at kreere indbydelserne, menukort og bordopdækning. En af brudepigerne kan evt. stå for at bryllupsgæsterne får skrevet i brudeparrets bryllupsgæstebog.  Husk at spørge dine brudepiger om de er med på at hjælpe dig med visse opgaver. Du må ikke antage at de kan stå til rådighed i tide og utide, da de jo også har en hverdag der skal hænge sammen.

Du skal overveje om du vil have dine brudepiger med dig fra morgenstunden, når du skal gøres klar til din store dag. Har du overskud til tøsefnidder og grin, så er det en god ide at sørge for i får ordnet hår og makeup sammen. Hvis du er mere til en stille og rolig morgen, hvor du bliver forkælet og det hele bare drejer sig om dig, så kan du nøjes med at have din søster eller din allerbedste veninde/ven tilstede.

Kan man virkelig have for mange brudepiger

KjolerJa det kan man, både budgetmæssigt men bestemt også meningsmæssigt. Jo flere brudepiger man vælger at have til sit bryllup, jo flere problemer kan der opstå. Dine brudepiger skal f.eks. blive enige om hvilken kjole de kan lide. Forestil dig ti forskellige meninger og forsøg så at koge det ned til noget som alle kan lide. Det kan godt tage noget tid. Dine brudepiger skal jo ikke komme i kjoler i hver deres stil og farve. Det vil give en stor farvelade ned af kirkegulvet. Det kan godt være det er almindeligt at en brudepige selv betaler sin kjole, men bruden skal også være tilfreds med både farven og snittet i kjolen. Det skal jo ikke være sådan at bruden bliver overstrålet af sine brudepiger. Hvis du som brud selv vil vælge det hele uden at brudepigerne skal have noget at skulle have sagt, så skal du nok regne med selv at skulle betale for kjolerne.

Du skal beslutte om dine brudepiger skal have brudepige buketter. Hvis du mener at det kunne se flot ud med en blomst i hænderne på dine brudepiger, så er det en udgift du selv skal stå for. Man kan gøre det enkelt og ret billigt ved at vælge lidt grønt med en solsikke i, hvis man har gult i sit tema. Men jo flere brudepiger, jo større en udgift.

Som regel er det dine brudepiger der sørger for din polterabend.  Igen, jo flere de er, jo længere kan de komme væk fra hvad du vil synes kunne være en fantastisk polterabend. Dine brudepiger kender dig sikkert også fra mange forskellige perioder i dit liv og har nok delte meninger om hvad du synes vil kunne være sjovt. Med en smule vejledning fra dig (det gør jo ikke noget at man giver nogle hints til hvad man gerne vil), så skal dine brudepiger nok gøre deres bedste for at du får en unik og fantastisk oplevelse på din polterabend.

Spørg dine brudepiger og informer dem om udgifterne

PengeHvis du har besluttet dig for at have brudepiger, så skal du nu fortælle dem du har udvalgt om din beslutning. Gør det lidt anderledes end bare at sende en sms eller ved at ringe dem op. En af de gode ting ved at spørge dem ansigt til ansigt er at du får hele oplevelsen ved at se at de bliver glade. Inviter hende/dem på en let frokost, server lidt mousserende vin og spørg hende/dem om de vil have lyst til at være dine brudepiger. Hvis en eller flere af dine brudepiger bor langt væk, så lav et personligt kort til dem og send det med posten. Det er ikke ofte man modtager ting med posten, da det meste foregår på sms eller mail. På den måde kan du også sætte dit helt personlige præg på det. Du kan evt. finde nogle gamle billeder frem som har en speciel betydning for jer og lave tale bobler hvor du spørger om hun vil være brudepige.

Betaler i ikke for brudepigekjolerne, så skal du gøre det helt klart for dine brudepiger at det er deres egne penge der skal bruges til det. Hvis der er nogen der ikke har økonomien til det, så kan du enten overveje at betale en del af kjolen eller få fortalt at det er helt i orden hvis man ikke kan være brudepige pga. økonomien. Hvis en brudepige synes det er uretfærdigt at hun selv skal betale for sin brudepigekjole, så er det ok at du sætter hende lidt på plads, på en god måde altså. Det nytter jo ikke at man bliver uvenner over så lidt. Forklar den pågældende brudepige at i også har et budget i skal holde jer til og at du har spurgt hende om hun vil være brudepige fordi i har det tætte bånd i har. Forhåbentligt kan hun godt se at i ikke kan betale for deres tøj også.

Som brud skal du kunne stole på dine brudepiger, så det er helt i orden at have visse forventninger til dem. Brudepigerne skal kunne støtte op omkring dig og være nyttig og i stedet for at være en hindring. Det vil sige at hun skal have styr på sin kjole og tilbehør, samt hjælpe bruden så godt hun nu kan. Hun skal ikke brokke sig i tide og utide over bruden og hvordan brudepigekjolen ser ud. En brudepige skal huske at dette bryllup drejer sig om bruden og ikke om brudepigerne.

Sårede følelser

Der er sikkert nogen som vil føle sig forbigået, hvis de ikke bliver valgt som brudepige. Der er nogen der mener at de næsten er selvskrevet til sådan en opgave. Det er vigtigt at du ikke får dårlig samvittighed over hvem du vælger. Stå fast ved din beslutning og husk at en sand ven vil forstå hvorfor hun ikke kunne være brudepige. Du kan også risikere selv at blive såret, hvis en af dine valgte brudepiger vælger at takke nej, lad være med det. Det er ikke alle der bryder sig om at være i spotlyset og det vil en brudepige være når hun går ned af kirkegulvet. Så hav forståelse for hvorfor hun vælger at takke nej. Det er jo ikke det samme som at hun ikke er glad for du skal giftes og ikke vil tage del i festen og fejre jeres store dag.