Bryllupstøj – Find det rigtige tøj til bryllup

I skal snart giftes, og noget af det første kvinder som regel tænker på, er deres brudekjole. Men bryllupstøj består af så meget mere end brudekjolen. Ja, brudekjolen er en af de vigtigste dele af bryllupstøjet, men der er også bryllupstøj til gommen, bryllupstøj til brudens mor, til brudepigerne, samt til brudesvendene og blomsterpigerne.

Under bryllupstøj vil man også finde brudeundertøj, sko, slør og andet tilbehør. Bryllupstøj er på sin vis med til at skabe det bryllup i vil holde ud fra hvilken stil i har, hvilke farver i vælger (en brudekjole behøver jo ikke være helt hvid), samt om der er regler for hvad jeres gæster og brudepiger skal bære. Har i et tema til jeres bryllup, så kan man i invitationen bede sine gæster om at bære kjole og hvidt eller anden form for beklædning, som passer til temaet.

Bryllupstøj til kvinder

FestkjoleDer er ikke bestemte regler for hvad man skal bære som bryllupstøj. Dog er der nogle ting man godt kan være opmærksom på, når man som gæst er blevet inviteret til et bryllup.

Selvom man siger at der ikke er helt bestemte regler, så er der dog alligevel to klare regler. Det er at andre kvinder ikke må bære hvidt, den farve er forbeholdt bruden. Derudover må gæstens kjole ikke overgå brudens brudekjole og dette burde man som gæst respektere.

Som kvinde, hvis man ønsker at have en kjole på, så kan man frit vælge om den skal være lang eller kort og i hvilken som helst farve (pånær hvid), medmindre der står andet i invitationen. Hav dog i tankerne at det er et bryllup, så ankom ikke i en super lårkort kjole, hvor man næsten kan se ballerne stikke ud. Smagfuld beklædning er altid den rette vej at gå, når man skal til et bryllup.

Hvis den kvindelige gæst ikke har det godt med at skulle bære en kjole som bryllupstøj, så er et jakkesæt med en sød top eller en flot skjorte et rigtigt godt alternativ. Et sort jakkesæt med noget farverigt indenunder som bryder det sorte er altid godt. Find desuden de rigtige sko. De må gerne være farverige og kan evt. passe i farven til den bluse du har på. Find accessories der løfter den sorte farve. Man skal huske at det ikke er en begravelse man skal til.

Festkjole2Som gæst skal man ikke bekymre sig om man har de samme farver på som på brudepigerne eller som bruden og gommens mor. Det vil være helt hen i vejret, hvis man skal begynde at koordinere med alle der deltager i bryllupsfesten.

Lad være med at have noget på der er gennemsigtigt eller dybt nedringet, det hører bare ikke hjemme til et bryllup. Hvis du selv sætter spørgsmålstegn ved om det tøj du har valgt er for udfordrende, så er det helt sikkert noget, der viser for meget af din krop.

Man bør holde sig helt fra jeans og shorts. Der er ikke noget der passer til et bryllup, uanset hvor afslappet det er. En lille fin sommerkjole vil altid være acceptabel, men man skal holde sig fra almindeligt hverdagstøj. Det er trods alt en fest, så brug den sunde fornuft når der skal vælges bryllupstøj.

Tøj til den mandlige gæst

JakkesætNår den mandlige bryllupsgæst skal ud og finde bryllupstøj, så er det jakkesæt eller en fest habit der primært tales om, medmindre andet er skrevet i invitationen. Farven er der ikke nogen regler for, men udover jakken og bukserne, skal der gerne være en skjorte der passer til sættet samt et slips eller en butterfly.

Her er jeans, ¾ bukser og shorts også helt udelukket, uanset hvor afslappet brylluppet er. Kortærmede skjorter er heller ikke kærkomment til et bryllup, det er de langærmede skjorter der skal på. Dog kan hørbukser og hørjakke godt accepteres ved et sommerbryllup.

Gummisko og sandaler er bestemt et rungende nej til et bryllup. Brug pæne festsko med eller uden snører, alt efter hvad man er mest til. Brug sorte sokker og ikke hvide. De hvide sokker vil skrige til himlen sammen med et jakkesæt og helhedsindtrykket er bare ikke godt.

Tænk over påklædningen og hvis man er usikker, så vælg et klassisk mørkt jakkesæt, en skjorte med farve i og et slips der passer til skjorten.

Tøj til børn

Blomster pigeDe små poder kan være lidt af en opgave tøjmæssigt til et bryllup. En ting man skal holde sig fra, er at give dem helt hvidt tøj på. Medmindre de er brudepiger eller brudesvende, så er der altid hvidt involveret. Tag dog et sæt skiftetøj med som de kan skifte med efter ceremonien. Børn i hvidt hele dagen ender som regel med at se beskidte ud efter kort tid. Man kan jo ikke forvente at de sidder stille igennem en hel dag, uden at være ude og lege med de andre børn.

Vælg tøj som de har det godt i. Tving dem ikke til at tage en butterfly på bare fordi det ser kært ud. Du kan ende med at have et utilfreds barn, som vil lave ballade over situationen under brylluppet. Tag desuden hensyn til vejret. En strutkjole til den lille pige er ikke så optimal hvis det er -5 grader udenfor.

Vær ikke bange for at bruge farver i tøjet. Det er jo en fest, og farver til børn er ikke helt det samme som til voksne.

brudesvendHvis der bliver købt nye sko til tøjet, så lad børnene gå dem til inden de skal bruges til brylluppet. Nye sko kan klemme og det ville være ærgerligt, hvis de skal rende rundt en helt dag med ondt i fødderne.

Overvejer du om de små piger skal have en opsat frisure, så gør det enkelt. Alt for mange hårnåle og for stramt opsat hår kan være til stor irritation for dem.

Gommen

Overvej om gommens bryllupstøj skal laves af en skrædder, købes fra en forretning hvor tøjet er lavet på forhånd eller om det skal lejes. Hvis gommen overvejer at leje, så skal man være klar over at pasformen måske ikke er helt perfekt.

Gommen skal beslutte sig for hvilken type bryllupstøj han vil have på. Skal det være morning suite, kjolesæt, jakkesæt, festhabit eller smoking. Høj hat er traditionelt til kjolesættet og morning suite, men overvej nu nøje om det skal være en del af sættet. Høj hat klæder ikke mange og hvor længe vil du overhovedet gå med den? Husk desuden at man ikke bærer hat i kirken.

Sokker i farverHusk at købe manchetknapper, lommeklud til jakken (hvis man ikke har knaphulsblomst) og sokker, som gerne må have farve i sig. Brug dog ikke hvide sokker. Bær eventuelt også et lommeur, hvis du vil skabe en lidt anderledes stil.

Gommens sko skal helst være lak, læder eller ruskind. Køb dem i god tid, så de kan blive gået til. Invester også i et par nye underbukser, både for din egen skyld, men også for brudens. Det er jo lækkert med nyt undertøj i stedet for det forvaskede, der kan findes i skuffen derhjemme.

Når vielsen og fotograferingen er overstået, så er det helt i orden hvis jakken ryger af og slipset bliver løsnet. Hvis ærmerne på skjorten bliver rullet op er der heller ikke nogen der vil kigge skævt til dig.

Hvis du er forlover

BryllupstøjSom forlover skal man have stort set samme sæt bryllupstøj på som gommen. Der er dog ingen der siger at forloveren skal købe et helt nyt jakkesæt til brylluppet. Undersøg i stedet for om der kan lejes et sæt, hvis man ikke har lyst til at skulle bruge så mange penge på et helt nyt jakkesæt. Skjorte, vest, slips, manchetknapper og ure skal helst stemme overens med gommens, men om uret og manchetknapperne ikke passer helt sammen, er der nok ikke mange der vil lægge mærke til.

Forloverens sko skal helst også passe overens med gommens. Festsko i blødt læder, ruskind eller laksko er det der skal bruges til et bryllup. Her må sokkerne godt være anderledes, enten med mønstre eller i stærke farver, for at gøre det lidt sjovere.

Bruden

Bruden skal gerne have en ide om hvad hun vil købe som brudekjole, men prøv andre stilarter end dem man har sat sig i hovedet, det kan være man bliver positivt overrasket. Mange brude oplever at de bare ved når det er den rigtige kjole. Hvis man ikke er en af dem, så vælg de tre modeller ud som man bedst kan lide og vend tilbage nogle dage efter, for at prøve dem igen. En god ide er at tage nogle personer med som vil kunne give positive input.

Cocktail kjoleSom brud skal man huske at jo flere detaljer der er på kjolen, jo dyrere vil den også være. Hvis du er en af de brude som er forelsket i en stor prinsessekjole, men ikke synes at det passer til selve festen, så overvej om der skal købes to kjoler. En til vielsen når der skal fotograferes og en til receptionen, for derefter at skifte til en hvid empire kjole, havfrue stilen eller en cocktail kjole. På den måde vil der være to kjoler til forskellige dele af jeres bryllup. Husk dog at budgettet skal kunne holde til det.

Brudetilbehør som sko, slør, strømpebånd, strømpebukser/selvsiddende og taske skal være velafbalanceret og passe til din kjole. Man kan også overveje om man som brud skal have to par sko. Det er ikke alle der kan holde til en hel dag på 11 cm hæle, så en lidt fladere sko til om aftenen er måske værd at overveje. Man skal huske at jo mindre detaljer der er på kjolen, jo større legerum har man med detaljerne på brudetilbehøret. Omvendt, hvis du har en kjole med mange detaljer på kjolen, så hold det enkelt på brudetilbehøret.

Brudeundertøj til under brudekjolen kan købes enkelt, hvidt og behageligt, hvis man har lyst til det. Hvis bruden mener hun har lidt former som skal gemmes lidt væk, så er det shapewear der skal købes. Som brud kan du gøre dig selv og gommen den tjeneste at købe et lækkert dyrt sæt til senere på natten. Det vil både glæde dig og ham.

Brudens og gommens mor

Bryllupstøj morSom mor er der ingen grund til at klæde sig som en gammel matrone, man skal ikke holde sig tilbage på det område. Ja det skal være smagfuldt, men vær ikke bange for at tage en farverig kjole på som bryllupstøj, der stemmer nogenlunde overens med de farver som bliver brugt til brylluppet. Find gerne en kjole med et snit som man normalt ikke ville overveje. Vælg enten en hellang eller knælang kjole. En knælang kjole kan slutte lige over eller lige under knæet.

Vælg sko som man ved man kan holde ud at have på hele dagen. Med det menes der ikke fodformede flade sko. Man kan godt få pæne sko med meget lav hæl, ellers vælg en ballerina i samme farve som kjolen, hvis du ikke kan gå i hæle.

Tilbehør til brudens og gommens mor vil afhænge af deres smag. Hvis de ikke har det godt med f.eks. smykker som halskæder, øreringe eller ringe, så kan man bruge en broche som man kan sætte fast på kjolen. Det vil også være med til at sætte lidt bling på kjolen, hvis man har valgt en kjole der er meget enkel. Hvis der er valgt en kjole med mange detaljer, så hold igen med tilbehøret. En lille taske er ikke en dårlig ide, så du kan have de vigtigste ting i den.

Hvis man ønsker at se lidt slankere ud, så kan man vælge at tage shapewear på inde under kjolen. Det er med til at forme kurverne lidt mere. En god ide er at have et par ekstra nylonstrømper med i tasken, så man har noget at bytte ud med, hvis der løber en maske på dem man har på.

Brudepiger

Brudepige kjolerHvis bruden vælger at have brudepiger, så er det en rigtig god ide at samle flokken og tage ud og shoppe kjolerne sammen. Normalt betaler brudepigerne selv for deres kjoler, tilbehør og sko, men der er også brude der vælger at betale for brudepigernes kjoler.

Når man siger ja til at være brudepige, så accepterer man også at man selv betaler for kjolen og at bruden vælger snittet og farven på kjolen, så kjolerne passer til brudens bryllup. Hvis man ikke kan acceptere dette som brudepige, så må man hellere takke pænt nej til jobbet.

Vælg kjoler som er til at bevæge sig i. Som brud skal man huske at brudepigerne skal kunne gå rundt stort set hele dagen og danse ubesværet senere på aftenen. Prøv så vidt muligt at vælge farver og kjolesnit som fungerer til alle brudepigerne.

Brudepigerne skal sørge for at koordinere hvilke sko og tilbehør der skal til kjolerne. Skoene skal helst passe godt til kjolerne der bliver valgt, men man kan altid vælge dem med forskellig størrelse hæl. Det er jo ikke alle der har lyst til tårnhøje hæle og det skal der tages hensyn til.

Klæder er med til at skabe festen

Man siger at klæder er med til at skabe festen, men bruden og gommen er sikkert mere glade for at i kommer for at fejre deres dag, end hvilket bryllupstøj i har på. Det er klart at man skal gøre sig tanker om hvad man tager på, for et bryllup er trods alt en stor begivenhed. Men det er jo ikke et kongeligt bryllup man skal til, så lad være med at gå ud og brug flere tusinde kroner på en kjole eller et jakkesæt, som kun bliver brugt en eller to gange. Der findes bryllupstøj til både mænd og kvinder til rimelige penge, man skal bare gå lidt på opdagelse, enten på nettet eller i forretningerne.