Bryllupstraditioner – Traditioner forbundet med brylluppet

BryllupstraditionerMan vælger selv om man har lyst til at bruge de bryllupstraditioner, som har fulgt mange brudepar igennem mange år. Spørgsmålet er, om man selv er overtroisk eller om man bare synes det er sjovt og sødt at have bryllupstraditioner som et indlæg i ens bryllup. Det er slet ikke sikkert, at det er noget i vil have til jeres bryllup, men i skal nok regne med at nogle af jeres gæster vil inddrage nogle af dem, hvis ikke i har gjort dem opmærksomme på, at dette ikke ønskes.

Ordsprog

Bryllupstraditioner som ordsproget: noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt har du sikkert hørt om med det engelske udtryk: something old, something new, something borrowed and something blue.
Betydningen af dette ordsprog skal bringe lykke til bruden i hendes ægteskab, hvis hun vel og mærke bærer alle fire objekter på hendes bryllupsdag.. og hvem vil ikke have et lykkeligt ægteskab?

Noget gammelt repræsenter fortiden. Dette kan være et arvesmykke bruden har lånt/fået af sin mor eller noget andet gammelt af betydning. Dog skal det være småt, da det skal kunne bæres af bruden. Noget nyt skal bringe bruden håb og optimisme i hendes nye liv. Det nye er som regel brudens kjole.
Noget lånt overækkes af en ven eller et familiemedlem, som er lykkeligt gift. Lykken fra vennen/familiemedlemmets ægteskab vil smitte af på brudens ægteskab, så det bliver lige så lykkeligt. Det betyder desuden, at bruden altid kan regne med at disse personer vil støtte op om hende. Den blå farve repræsenter troskab og renhed og brudens blå farve sidder ofte i strømpebåndet.

Traditionen tro lægger man også en mønt i brudens sko, som skal give rigdom til brudeparret. Man kan også lægge den i en lille pose og sy den fast på strømpebåndet eller i sømmen af kjolen, da det kan være svært at rende rundt en hel dag med sådan en i skoen. Det er især fuldstændig umuligt, hvis du ikke har en lukket sko på. Mønten skal helst være af kobber, evt. en 50 øre, da kobber skulle være lykkebringende.

Andre bryllupstraditioner

I gamle dage havde man bryllupstraditioner, hvor brudens far gav bruden væk til hendes kommende mand. Dengang havde brudens far også mere at skulle have sagt og bestemte, hvem der kunne blive gift med hans datter. Den der ville giftes med hans datter skulle igennem ham først, for at få hans velsignelse. I dag bestemmer vi jo helt selv, hvem vi synes er den rigtige for os, og gifter os ud fra det. Mange brude vælger stadigvæk at lade deres far følge sig til alters, mens gommen står og venter oppe ved alteret. Nogle brudepar vælger at følges op ad kirkegulvet, mens andre brude vælger at gå alene eller blive ført op af et familiemedlem eller en god ven. I dag kan man gøre det man synes passer bedst til ens bryllup. Bryllupstraditioner som denne er blevet lidt mere udvandet i årenes løb.

Natten før brylluppet

Bruden og gommen må ikke sove sammen natten før brylluppet. Dette vil give uheld ifølge gammelt mundheld. Nogle brudepar opretholder stadigvæk disse bryllupstraditioner, men flere vælger at se bort fra dem, da de ofte har børn, som de vælger at blive hjemme hos og have en hyggelig aften med, morgenen inden det går løs med brylluppet.

Bryllupstraditioner brudekjolen

Gommen må ikke se brudekjolen inden brylluppet, dette betyder uheld i ægteskabet. Derfor er det en god ide at gemme den godt af vejen, indtil han ser dig i kirken.
Bruden må heller ikke sy sin egen brudekjole. For hvert et sting hun har syet i kjolen, lige så mange tårer vil hun fælde i ægteskabet.

Ris kast

Når brudeparret kommer ud fra kirken kaster bryllupsgæsterne ofte ris. I gamle dage var risene et symbol for frugtbarhed eller på nyt liv. I dag betyder det ikke et ønske om, at man får mange børn, men at man ønskes en god fremtid.
Jeg vil dog ikke anbefale ris, da jeg har hørt at det ikke er godt for fuglenes maver. Hvis i vil have frø, så brug fuglefrø, men skyl dem inden og lad dem tørre, da de godt kan smitte lidt af på gommens tøj. Man kan også bruge rosenblade, hjerteris (som er en sukker blanding) der går i stykker når man træder på dem. Man kan også bruge konfetti, der opløses i vand, så de ikke ligger og sviner på jorden.

De søde kys

Når gommen eller bruden forlader sin plads ved bordet til middagen, er der en bryllupstradition for, at enten de mandlige eller kvindelige gæster går op og kysser henholdsvis Bruden/Gommen på kinden.
Der findes andre bryllupstraditioner, såsom når gæster banker på tallerkener/glas, så skal brudeparret op på deres stole og give hinanden et kys. Tramper gæsterne i gulvet, skal brudeparret under bordet og give hinanden et kys.
Hvis man er på kro, slot eller herregård og ikke vil have gæsterne skal komme til at ødelægge tallerkener/glas, så kan man købe nogle små klokker de kan ringe med.

Brudebuketten

Brudebuketten købes af gommen som han får leveret til bruden. Det er gommen, der bestemmer hvilken buket bruden skal have. Hvis han er i tvivl om hvilke blomster og farver han skal vælge, så må han spørge sin kommende svigermor til råds.
Brudebuketten kan vælges at blive kastet til de ugifte kvindelige gæster, når brudeparret forlader festen. Den der griber den, vil være den næste til at blive gift.
Man kan også vælge at lægge buketten på en slægtnings gravsted, da dette skulle give lykke.
Sæt ikke brudebuketten i vand, da det vil betyde at i får et kort ægteskab. Hvis en af blomsterne i brudebuketten dør inden bruden kommer ud af kirken betyder det ulykke.

Strømpebåndet

Gommen tager strømpebåndet som bruden har på af, som et bevis på at hun er taget. Derefter kaster han det ud blandt de mandlige singler. Det vil bringe held til den, der griber strømpebåndet.

Brudevalsen

Brudevalsen skal danses inden klokken slår 24. Hvis det ikke nås, så betyder det ulykke. Man vælger selv om man vil lære brudevalsens trin, det kommer an på hvor perfekt i vil have jeres første dans som mand og kone bliver. Hvis i ønsker den rigtige brudevals, så skal i kigge efter Nils W Gade, folkesagn. Men der er jo ingen, der siger, i skal vælge den. Hvis i har en sang, der har betydning for jer, så brug den.

Brudesløret

Brudesløret rives itu efter brudevalsen. Det viser, at bruden går fra at være en pige, til en kvinde, der er gået ind i et ægteskab. Manden får klippet sine strømper eller sit slips, som viser at han ikke er på frierfødder mere – han er officielt af markedet.

Bryllupskagen

Bryllupskagen skal skæres af bruden og gommen sammen. Gommen lægger sin hånd over brudens, når der skæres i kagen. Derefter smager de et stykke hver. Alle gæster skal have et stykke af bryllupskagen. Den øverste del af bryllupskagen fryses ned og spises på 1 års bryllupsdagen.

Myrteblade

Myrteblade står for jomfruelighed og kyskhed. Nogle brude vælger at have dem i deres brudebuket, andre vælger at have dem sat på brudens slør. Bryllupstraditioner som denne er meget yndige, men det er nok de færreste i dag, som bliver gift som jomfru, men dette betyder jo ikke at disse bryllupstraditioner ikke er værd at holde fast i.

Brudens sko

Brudens sko har også en del overtro med sig. Man siger at bruden ikke må få sine sko foræret af sin kommende mand, da det vil betyde at hun vil løbe fra ham. Bruden må gerne låne sine brudesko fra andre eller hun kan vælge at bruge nogle af sine gamle sko. Vælger bruden at købe sine brudesko, så skal der passes godt på dem. Går de i stykker, vil det betyde at det samme vil ske for ægteskabet.

Bryllupsbilen

Når brudeparret kører væk i bryllupsbilen, er den ofte pyntet med skilt, barberskum eller læbestift med skriften “nygifte”. Det er med til at trække opmærksomhed mod brudeparret. Det kunne ifølge gammel overtro også tiltrække onde dæmoner. For at holde dæmonerne borte, er det vigtigt at binde konservesdåser eller andre ting, der giver lyd fra sig, fast på bilen. Larmen fra dåserne skulle skræmme de onde dæmoner bort.
Desuden skal man også binde en gammel højre sko fast til bilen, da dette giver lykke.

Dørtærsklen

Gommen skal bære sin brud over dørtærsklen, hvor brudeparret skal sove efter brylluppet. Det er her skellet mellem det gamle og det nye liv befinder sig. Ved at bære bruden over dørtærsklen, sikrer man, at hun ikke træder ned på skellets farlige sted. Hvis brudeparret ikke gør dette, vil dæmonerne fra fortiden følge med ind i deres nye liv.

Kvinden går på knæ

En kvinde kan faktisk godt gå på knæ og spørge den hun elsker, om han vil gifte sig med hende. Hvert skudår, som falder hvert 4 år, er der en tradition for, at kvinden har mulighed for at gå på knæ. Skudåret er det år, hvor der er 29 dage i februar. Men det er ikke den dag man skal vælge at gå på knæ, det er den 24. februar. Hvis man er så uheldig, at manden siger nej (måske fordi han selv vil spørge), så skal han give hende 12 par handsker i bod for at give hende et afslag. I dag kan man dog vælge at gøre som man vil. Traditionen er sød og sjov, som går langt tilbage år 1288 Men i vore dage er der jo ikke mange regler. Hvis du har lyst til at fri, så fri på hvilken som helst dato, uanset om det er skudår eller ej.