Forlovelsesring – Find den perfekte ring til jeres forlovelse

Ned på knæDu har fundet ud af, at du gerne vil på knæ og stille din kæreste det store spørgsmål: vil du gifte dig med mig? Du skal dog gøre dig overvejelser omkring om du skal købe forlovelsesringen på forhånd eller ej. En forlovelsesring kan koste en del penge, alt efter hvad du har lyst til at købe til din udkårne. Dine tanker skal også være på om du i virkeligheden kender din kærestes smag i ringe. Hvad er et klogt køb og hvad er ikke? Her kan du få nogle idéer til køb af forlovelsesring og hvad du kan gøre for at finde den helt perfekte ring til din kæreste.

Dit budget

Ved køb af forlovelsesring skal man først have styr på sit budget. Sæt et beløb til ringen og hold dig til det beløb. Der vil altid være ringe som vil kunne overstige det budget, du har sat dig, og der vil sikkert være en sælger eller to som vil prøve at vise dig ringe i et højere prisniveau, end det du har sat. Din kæreste vil ikke elske dig mindre ved at du holder dig indenfor dit budget. Hvis der ikke er råd til diamanter i hendes ring, så overlever hun nok.

Valg af forlovelsesring

Forlovelsesringe1Nå du skal ud og vælge forlovelsesring, så har du allerede besluttet dig for hvor mange penge du vil bruge. Hvis du vælger at købe ringen alene, så er der nogle ting der endnu engang skal overvejes. Nemlig hvilket metal ringen skal være i og hvis der skal være ædelstene i, hvilken slags skal det så være? En god idé ved køb af forlovelsesring er, at være opmærksom på hvilke slags smykker din kæreste normalt går med. Det ville være ærgerligt hvis du køber i hvidguld og hun kun har guldsmykker, så vil smykkerne ikke passe sammen. Vælg derfor metal efter hvad hun går med til hverdag.

Hvis der skal sten i ringen, så skal du gøre dig tanker om hvor mange karat, samt om det skal være diamanter eller en af de mange andre ædelstene, der findes. Du skal også finde ud af hvilken form ædelstenen skal være i, altså skal den være pæreformet, rund, firkantet osv. Derefter skal du finde ud af hvilken kvalitet ædelstenen skal være i. Jo renere stenen er, jo dyrere vil den også være. Så det afhænger af budgettet, hvor mange ædelsten samt hvilken klarhed stenene vil have. Mange kan ikke se klarheden af sten med det blotte øje, men du kan altid spørge guldsmeden om du må få lov til at kigge igennem en af deres luppe, så du selv kan få en idé om hvilken klarhed stenen har.

Hav en idé om hvilken smag din kæreste har i smykker. Du bør ikke kun tænke på, hvad du synes er flot. Du skal hele tiden have din kæreste i baghovedet og hvilken smag han/hun har. Dit hårde arbejde med at finde den perfekte ring kan falde helt til jorden, hvis du kan se på din kæreste at ringen ikke lever op til forventningen om hvordan den skulle se ud. Det kan for nogen være lidt overvældende med det store udvalg af forlovelsesringe. Du kan evt. tage en god ven eller et familiemedlem med dig, når du skal ud og købe forlovelsesringen. Personen skal være en, der ikke kommer til at tale over sig, hvis du gerne vil overraske din kæreste.

Det kan være svært at finde ud af selve størrelsen på forlovelsesringen. Det er ikke helt let, da man ofte tror at ens kæreste har tykkere fingre end de har. Mange måler ud fra deres egen lillefinger, men pas på med det. Guldsmede oplever ofte at ringe skal laves 2-5 mm mindre efterfølgende. Hvis din kæreste bruger ring i forvejen, så se om du ikke kan finde ud af hvad størrelsen er, ved at prøve den på egen finger eller ved at tegne størrelsen på et stykke papir ud fra ringen. Eller endnu bedre, har hun en ring som hun ikke bruger hele tiden, så tag den med til guldsmeden og få målt den. Men vær opmærksom på at det er en ring der passer til ringfingeren, og som hun har brugt i den seneste tid. En ring du aldrig rigtigt har set før, men bare ligger i smykkeskrinet, kan enten være for stor eller lille i størrelsen.

Ring køb sammenHvis du har valgt at tage din kæreste med ud og finde ringen, så er du helt sikker på at han/hun kan lide sin forlovelsesring. Man kan jo sagtens fri uden en ring, bare det at personen bliver spurgt vil skabe både lykke og tårer. Det eneste minus er at overraskelsen ved at se den ring, du skulle have udvalgt, ikke vil være der.

En god ide vil være at gå ud og se på ringe i diverse smykkeforretninger. Du kan derefter vælge om du vil købe den i butikken eller finde ringen på nettet. Man kan sagtens købe ringe på nettet uden problemer. Hold dig til handelsgodkendte sider, samt sider hvor de har fået god omtale fra tidligere kunder, så du ved at det er en ordentlig internetforretning.

Husk at planlægge fremad. Det er som sagt ikke billigt at købe en forlovelsesring, så den skal der nok spares op til. Du skal også huske at der godt kan gå nogle uger med at få den ring, du gerne vil give din kæreste. Det kan være at den ring du vælger ikke findes i din kærestes størrelse, og hvis du vil have en gravering i den, vil dette også tage lidt tid. Desuden kan det også tage tid at finde de rigtige ædelsten, hvis ringen skal laves fra bunden af. Så det er en god idé at gå i gang med køb af forlovelsesring i god tid, hvis du har en bestemt dato i hovedet.

Diamanters klassifikationer

Køb af forlovelsesringHvis du gerne vil have en eller flere diamanter i forlovelsesringen, så skal man være klar over at klarheden af diamanter kan variere. De ses som bittesmå revner, hvidlige prikker eller mørke pletter. Det giver sig selv, at jo flottere klarheden er, jo færre revner og pletter vil der være i diamanten. Jo færre fejl der er i diamanten, jo mere sjælden og dyr vil den være. Man bruger engelske betegnelser for at afgøre renheden.

 • Lup-ren, kaldet FL (flawless) er meget sjældne, da de ingen fejl har i sig. Klarheden er helt ren. Det siger sig selv at denne type diamant er ekstremt dyr.
 • Lup-ren, kaldet IF (internally flawless) er stort set fejlfri i klarheden, de få fejl der kan ses på en IF diamant er små pletter uden på, som guldsmeden kan polere væk.
 • VVS1 og VVS2 (very very small inclusions) betyder at selv en guldsmed kan have svært ved at finde de få og små fejl, der er i diamanten.
 • VS1 og VS2 (very small inclusions) er små fejl i klarheden, som man vil kunne ane under en lup og godt forstørret op.
 • SI1 og SI2 (small inclusions) er fejl i klarheden, som man let kan få øje på under en lup. Fejlene kan dog ikke ses med det blotte øje.
 • P1, P2 of P3, kaldet P-graderne eller Piqué, er diamanter hvor man kan se revner og pletter med det blotte øje. De er som regel meget billige, da de ikke har den store værdi indenfor diamanter.

Diamanter kan fås i forskellige farvenuancer. Spørg din guldsmed til råds om hvilke farver der er at fortrække, og hvad priserne ligger på, inden du beslutter dig for om diamanten skal have farve.

Andre ædelstene

 • Rubin smarad og safirSmaragd er en grøn ædelsten. Den findes i forskellige nuancer af grøn. Den har ikke samme hårdhed som en diamant og skal en gang imellem til guldsmeden og have en oliering af stenen, som vil bevare dens smukke glans. En smaragd af den bedste kvalitet kan være mere værd end en diamant. Smaragder med mindre klarhed bliver mest brugt som smykkesten.
 • Safiren ser man mest i blå farve, omsluttet af diamanter. Safiren findes faktisk i flere farver end blå, men den blå farve er den mest populære. En safir skal helst være i en rig blå farve og have en ren klarhed. Hvis man støder på meget mørke eller helt lyse safirer, så vil de ofte have en lavere værdi. En safir er taknemmelig når det kommer til udskæringen, og den ser altid elegant ud i de forskellige former og størrelser.
 • Rubiner har en smuk dyb rød farve, men de kan være lysere og er derefter også mindre værd. Rubiner har et strejf a dramatik over sig pga. farven og ligger lige efter diamanten i hårdhed. En rubin af god kvalitet skal som sagt være dyb rød hvor man kan ane et blåt skær. Rubinen er mere værd, alt efter hvor ren den er i sin klarhed. En rubin med ringe klarhed bliver primært brugt som smykkesten.

Brug af smykkesten ved køb af forlovelsesring

 • AmetystEn ametyst er en rigtigt sød smykkesten i en smuk lilla farve. En ametyststen af høj kvalitet skal helst have en dyb lilla farve, men de fås også i en lysere lilla. Stenen skal desuden se nærmest gennemsigtig ud, samt have en helt ren klarhed. En ametyst er en hård sten, men er noget følsom overfor både klorvand, saltvand, samt direkte sollys, hvor den kan miste noget af sin farve. Det skal man lige være OBS på.
 • Topas finder man mest i den blå farve, men de findes også i farverne gul og orange. Den blå topas er den billigste af disse smykkesten. Hvis du har dit øje til en topas i en gul-orange farve, så vil de som regel være betydeligt dyrere end de blå.
 • Granat smykkesten ses mest i en dyb rød farve. De lyse farver i granatsten er dyrere end de mørke. Men de fås også i mange andre farver på nær blå. Den dyreste granatsten er den, som har en kraftig grøn farve.
 • ZikoniaZirkoner er den smykkesten, der ligner en diamant mest muligt. De giver en god glans på hånden. Hvis du er i tvivl om du har en zirkon eller diamant i hånden, så kan du teste den. Du kan skrabe stenen hen af et stykke glas, og hvis det er en zirkon, så vil der ikke ske noget med glasset. En diamant vil under normale omstændigheder ridse glasset. Dog er der et lille minus, nemlig at kvaliteten af zirkonia sten i dag kan være så godt lavet, at de godt kan efterlade en lille ridse. Du kan også prøve at ånde på stenen. En ægte diamant kan ikke holde på varmen og duggen vil forsvinde med det samme. Hvis det er en zirkon, så vil duggen blive liggende lidt.

Vælg med hjertet men glem ikke kæresten

Som du kan læse, er der masser at vælge imellem af diverse ædelsten og smykkesten. Metallet af ringen kan du læse mere om under forlovelses- og vielsesringe. Når du er ude og kigge på ring, så skal du tænke på jer begge to og jeres smag. Hvis jeres smag i smykker ligger langt fra hinanden, vil det altid være bedst at du tænker mere på hendes smag end din egen, ellers ender det med at den skal byttes. Man skal dog have i baghovedet, at i begge skal kigge på ringen de næste mange år fremover, så hvis du kan finde noget, du også synes er smukt og som du samtidig ved hun også vil kunne lide, så hold dig ikke tilbage med at købe den.