God opførsel til brylluppet – Sådan bør du opføre dig som gæst

God opførelse til brylluppetHvad er god opførsel til brylluppet? Det er i bund og grund at man følger en vis etikette til et bryllup. Som gæst bør du have helt styr på god opførsel til brylluppet. Det er ikke så anderledes fra almindelig god opførsel, nemlig at man opfører sig ordenligt og tænker over at festen ikke drejer sig om en selv og ens egne behov. Dette betyder ikke at man ikke skal have det sjovt. En fest er jo en fest og selvfølgelig skal man more sig, men hvem har ikke hørt de skræmmende historier om Onkel Bent, der lige skulle have alles opmærksomhed ved at danse på bordet i en kæmpe brandert to timer efter festen er startet, eller en gæst der efter egen mening synes at maden er helt forfærdelig og lige skal gøre hele selskabet opmærksom på hvad han eller hun mener om den sag. Der er sikkert tonsvis af disse historier i omløb og nogen af dem ville helt sikkert kunne være undgået hvis man havde sat sig lidt ind i god opførsel til brylluppet. Der er nogle tommelfinger regler man gerne må have i baghovedet, uden at man grundlæggende skal ændre sig og hvordan man er som person.

God opførsel til brylluppet for gæsterne

Som gæst er der også retningslinjer for hvordan man opretholder en god opførsel til brylluppet. For selv om du/i har jeres opfattelse af hvad god opførsel til brylluppet er, så er det ikke altid sådan det foregår.

Som gæst må du ikke antage at brudeparret regner med at du kommer selv om du ikke har givet besked, uanset hvor tætte veninder/venner i er. Send enten e-mail, SMS eller et telefonopkald om du kommer eller ej.

GæsterHvis du som gæst ikke kan komme med til brylluppet, så behøver du ikke at sende brudeparret en gave. Men hvis du er med til brylluppet, så er en gave en nødvendighed og gaven skal være noget som brudeparret har ønsket sig. Det kan godt være du har en ide om hvad du synes kunne være sjovt at give dem, men hold dig til brudeparrets ønskeliste, så de ikke skal ud og bytte den gave du har valgt fordi de måske ikke kan bruge den.

Mød op velklædt, du skal ikke ud og handle eller på stranden. Selvom det er varmt, så lad være med at tage shorts på. Jeans er heller ikke velset. Træsko, flip floppere og alm. sandaler er også noget man skal lade være hjemme.

Undersøg hvor vielsen holdes og hvordan du kommer dertil bedst muligt, så du ikke kommer for sent. Tag højde for at bus og tog kan være forsinket eller at der er kø på motorvejen.

Hvis du alligevel skulle blive forsinket til vielsen (det er sket før at en gæst eller to kommer for sent), så er det god opførsel til brylluppet at vente udenfor kirken indtil bruden er gået ned af kirkegulvet. Lad være med at kigge ind af døren før musikken ebber ud, så ved du at bruden er nede ved alteret. Gå roligt ind i kirken og sæt dig på nogle af de bagerste rækker hvor der er plads. Det betyder også at selv om man er nær familie, så skal man ikke begynde at rende op til de forreste rækker.

Som gæst skal man ikke få dårlig samvittighed over ikke at dukke op i kirken hvis man er af anden tro. Brudeparret vil som regel have fuld forståelse for dette.

Som gæst må man ikke forvente at der bliver betalt for transport og logi. Hvis indbydelsen ikke angiver at der er overnatning, så skal du enten selv finde overnatnings muligheder eller tage turen hjem i løbet af aftenen.

Mobil telefonLad mobilen blive hjemme eller sørg for at slukke den helt. Hvis du får passet børn, så lad mobilen være på lydløs uden vibrator (den kan måske høres i kirken i en stille stund). Så du kan tjekke engang imellem om babysitteren eller (sviger)familien har prøvet at komme i kontakt med dig. Det er ikke god opførsel til brylluppet at tjekke mails, Facebook eller sende SMS når du er til et bryllup.

Hvis du har sagt ja til at komme, så duk op. Husk hvor meget det koster brudeparret i deres budget ved at have inviteret dig. Det er klart at hvis der opstår pludselig sygdom eller der er krise på den ene eller anden måde i familien, så kan man ikke dukke op. Men ring til brudeparret eller til toastmasteren og giv besked, også selvom man ikke synes det er det sjoveste opkald man skal lave.

Selvom man ikke kan lide at få taget sit billede, så gør brudeparret den tjeneste og stil op til et par stykker uden for kirken efter vielsen, det vil de blive glade for. Vær samtidig opmærksom på at hvis der tages billeder af brudeparret, ved f.eks. den første dans eller når bryllupskagen skal skæres for, så du ikke kommer til at stå foran kameraret. Hvis du som gæst selv vil tage billeder af brudeparret, så hold øje med om dig og bryllupsfotografen (hvis der er sådan en) ikke står mod hinanden og tager billederne, da blitzen fra modpartens kamera kan ødelægge billederne.

Respekter brudeparrets spilleliste af musik. Lad være med at medbringe egen spilleliste eller at anmode en evt. dj eller band om at spille anden musik end brudeparret har bedt om, medmindre at brudeparret har sagt der er åben playliste.

God opførsel til brylluppet fra gæstens side er at drikke med måde. Selvom der er åben bar, så er det ikke det samme som at man skal drikke sig fra sans og samling. Der er ingen problemer i at få en god buzz på, men det vil være pinligt for både dig og brudeparret hvis du ikke kan stå på dine ben.

Lad være med at være en lyseslukker. Hvis du ikke bryder dig om maden eller musikken, så er der et ordsprog der hedder tavshed er guld. Lad hellere være med at sige noget end at sidde og brokke dig omkring det du ikke kan lide. Det kan tage pusten fra de andre gæster, samt det er dårlig opførsel overfor brudeparret.

Det er helt ok som gæst at gå hjem selvom festen stadigvæk er i fuld gang. Det er ikke dårlig opførsel til brylluppet at gå hjem når man er træt ovenpå en lang dag.

Lad de tunge samtaler vente til en anden dag. Et bryllup er ikke et sted hvor man begynder at diskutere politik, religion eller sociale problemer. Hold en lys og sjov stemning og husk du er til et bryllup og at det er en glædelig begivenhed.

Et bryllup er ikke et sted hvor man kommer kun for at samle en single brudepige eller evt. forlover op. Lad være med at flirte i den helt store stil i forventning om at du ikke tager alene hjem når festen er slut.

Hvis det kun er dit navn der står på indbydelsen, så lad være med at ringe til brudeparret for at spørge om du ikke lige må tage en med. Det er bestemt ikke god opførsel til brylluppet. Du kan ikke forvente at bare fordi du lige har fået en ny kæreste, så skal han/hun med.

Respekter den plads ved bordet hvor brudeparret har valgt du skal sidde. Husk at brudeparret har brugt lang tid på at få hele bordplanen til at gå op i en højre enhed. Igen er det dårlig opførsel til brylluppet at gå rundt og spørge folk om de vil bytte plads med dig, fordi det ikke lige passer dig at sidde der hvor du er blevet placeret.

Selvom du måske ikke er den bedste danser, så hold dig ikke tilbage med at gå ud på dansegulvet. Brudeparret vil blive glade for at der er nogen der starter festen med en dans og at deres tid med at finde den rigtige dj, band eller playliste ikke har været forgæves for dem. Men hold dig fra de frække og sexede danse, du er ikke på en natklub. Husk at der er gæster i alle aldre til festen.

Som det sidste, så husk at takke brudeparret for en dejlig dag/aften og fortæl dem at du har hygget dig. Se dét er god opførsel til brylluppet.