Kirkebryllup – Sådan foregår et bryllup i kirken

KirkenHar i valgt et kirkebryllup, så er der noget mere forberedelse man skal i gennem, end hvis man vælger en borgelig vielse. Når i har fundet den kirke i gerne vil giftes i og præsten har sagt ja til at vie jer, så skal i til samtale med præsten. I samarbejde med præsten finder i de salmer, i gerne vil have sunget til jeres bryllup. Her gennemgår i også alt det praktiske vedrørende jeres vielse. Alt det i har siddet og talt med præsten om gør at præsten kan forberede vielsestalen til jeres store dag.
Jeres kirkebryllup vil starte med at klokkerne ringer ind, musik, en salme, en bøn og præsten vil læse nogle tekster op fra selve biblen og evt. vil der blive sunget en salme. Herefter vil præsten udføre jeres vielse, i bliver tilspurgt og så vil i få hans velsignelse.

Ankomsten til jeres kirkebryllup

KirkebryllupVed et kirkebryllup skal gommen være ankommet til kirken i god tid. Han skal stå parat til når bruden ankommer til kirken. Det vil være lidt af en katastrofe, hvis bruden er på vej ned af kirkegulvet og gommen ikke er der. Gæsterne ankommer nogenlunde når gommen kommer, da de skal sidde på deres pladser inden bruden ankommer til kirken. Kirkedørene bliver lukket og bruden er nu ankommet til kirken. Hun stiller sig parat med sin far og brudepigerne. Klokkernes klimten ebber ud, indgangsmusikken til bruden starter og dørene åbnes. Bruden begynder nu at gå ned af kirkegulvet mod brudgommen og præsten.

Vielsen

En vigtig begivenhed ved jeres vielse til kirkebrylluppet, er præstens tale til jer, brudeparret. I træder hen til alteret og modtager præstens personlige tale, samt forkyndelsen af Guds kærlighed.

VielsenNår præsten er færdig med talen vil i blive tilspurgt om i vil tage hinanden til ægtefælle, hvor i begge gerne skulle svare ja. Når i har svaret på dette, så er i forpligtet til ægteskabet, både juridisk og borgeligt. Det andet spørgsmål præsten stiller jer er om i vil elske og ære hinanden, i medgang og modgang, til døden jer skiller. Dette spørgsmål skal i også svare ja til. Det er her i viser og forsegler den kærlighed i har til hinanden i jeres forhold, samt at i lover hinanden disse ting i guds øjemed, som er en del af det kristne menneskesyn.

Når i har sagt ja til de to spørgsmål præsten har stillet jer, så tager i hinanden i hånden og præsten vil forkynde at i nu er rette ægtefolk. I giver derefter hinanden vielsesringene på.
Jeres vielse bliver afsluttet ved at i knæler ned ved alteret og præsten lægger sine hænder på jeres hoveder og siger et fadervor, samt en velsignelse.
Efter vielsen bliver der sunget en salme mere og til slut går i ud af kirken, hvortil der spilles musik.

Riskast

RiskastBrudeparret kan gå ind i et rum og vente, indtil gæsterne er kommet ud af kirken. Når alle gæsterne er ude, så dukker brudeparret op og riskast kan begynde. Lad være med at bruge rigtige ris, da det skader fuglene. Man kan købe små hjerteris der er lavet af et sukkerholdigt materiale, som opløses i vådt vejr og knuses let, hvis det trædes på. Dette er ikke farligt for fuglene. Alternativt er der fuglefrø eller rosenblade.