Tøj til gommen – Få hjælp til at vælge gommens tøj

Tøj til gommen – Få hjælp til at vælge gommens tøjDet er ikke bare bruden der skal føle sig godt tilpas og se flot ud på sin bryllupsdag, det er i lige så høj grad vigtigt at have fokus på tøj til gommen. Når du skal ud og købe dit tøj, så er det ikke kun stilen du skal kigge efter, men også den perfekte pasform til din figur. Det er vigtigt at tøjet ikke sidder for stramt eller for løst. Det må heller ikke være for kort eller for langt. Tøj til gommen er jo først og fremmest et valg efter hvilken stil han kan lide, men der er dog lidt man skal have i baghovedet, når gommens tøj vælges. Som brudgom skal du ikke være bange for farver i dit tøj. Det behøver ikke være de klassiske sorte og hvide farver, du skal vælge. Man kan få forskellige nuancer af brun eller grå, så hvis en af disse farver komplementerer din hudtone bedre, eller hvis du er vild med de pågældende farver, så vælg en af de farver i stedet for. Det vigtigste er at du føler dig godt tilpas i dit tøj på din bryllupsdag, så sørg for at vælge den stil, du allerbedst kan lide.

Sørg for at finde tøj til gommen i god tid

Køb tøj til gommen i god tid. Hvis du skal have specialsyet dit tøj, så kan det tage op til 10-12 uger før det er færdigt. Hvis du skal have noget der er færdigsyet, så skal du være ude 6-8 uger inden dit bryllup, for det kan være at din størrelse skal bestilles hjem fra leverandøren og det kan godt tage lidt tid.

Smoking (Tuxedo)

Der er sikkert en del mænd, som synes at smokingen er det helt rette valg for dem. Den giver jo associationer af James Bond 007’s livsstil, når han er til selskabsarrangementer eller på kasino. Man skal dog lige være klar over, at en smoking ikke er velset i kirken. En smoking står for fester og druk og den hører altså ikke hjemme i kirken på grund af dette (levn fra gamle dage). Der er dog nogen, der vælger at blive gift i en smoking alligevel, men hvis man vil følge etiketten til punkt og prikke, så er det ikke dette sæt, du skal vælge som tøj til gommen. Du kan altid vælge at købe en smoking til festen senere på aftenen, hvis du synes at det lige er din stil.

Brudgommens tøj

Kjolesæt

Kjolesættet er det traditionelle valg. Snittet er lavet efter en militær gallauniform. Det vil sige, at jakken er kort foran og har en tvedelt hale bagpå. Nogle mennesker kalder det også et pingvinsæt, da det hvide på overkroppen og den sorte farve, samt halen bagpå, får en til at tænke på netop en pingvin. Hvis gommen ikke vælger et kjolesæt, så må de mandlige gæster heller ikke have det på. Skriv på invitationen, at dresscoden er kjole og hvidt, hvis du selv vælger at tage det på.

Brudgommens tøj

Morning suit

Morning suit bruges mest til formiddagsbryllupper, hvilket navnet også antyder. Morning suit er den fine version af jakkesættet. Jakken er afrundet foran, samt lang og afrundet bagtil. En morning suit og tilbehør er primært holdt i de grå nuancer. Dog kan man vælge om jakkens farve skal være grå eller sort. Reglerne er de samme angående dresscoden, hvis gommens tøj ikke er morning suit. Her kan de mandlige gæster heller ikke have det på.

Brudgommens tøj

Festhabit

Hvis man er mere til det moderne look fremfor det traditionelle (kjolesæt og morning suit), så skal du vælge en festhabit. Jakken vil kunne fås i forskellige snit og længder. En festhabit vil være mere skinnende at se på, da stoffet laves af flere forskellige materialer for at opnå den skinnende effekt. Derfor adskiller en festhabit sig fra et normalt jakkesæt. Desuden kan du vælge imellem flere farver, så prøv dig frem.

Brudgommens tøj

Jakkesæt

Et jakkesæt er det mest funktionelle man kan vælge, hvis man ønsker at kunne bruge sættet ved andre lejligheder efter brylluppet. Et jakkesæt kommer i forskellige variationer og farver. Du kan pifte jakkesættet op med forskelligt tilbehør.

Brudgommens tøj

Skjorter

Skjorter kommer i mange forskellige variationer og det kan måske være lidt uoverskueligt hvad man skal vælge. Du kan vælge imellem den almindelige skjorte, smoking skjorte hvor fronten kan være glat, med kalveknøs eller plisseret, eller der er dobbeltmanchet skjorten. Til kjolesættet bruges en skjorte med knæk i flippen. Normalt er skjorten købt i samme farve som brudens kjole, for at man matcher hinanden. Til jakkesættet kan man dog vælge en anden farve skjorte for at pifte sættet lidt op, hvis det ønskes.

Brudgommens tøj

Vest

Du kan vælge vest til alle sættene, da de kommer i alverdens farver. Men til kjolesættet og morning suit er farverne henholdsvis hvid og grå. Ved festhabitten og jakkesættet kan du vælge de farver, der stort set passer dig. Husk dog at det helst ikke må blive for farveladeagtigt. Hold det stilfuldt, også selvom du er glad for farver. Husk altid at lade den nederste knap i vesten være åben.

Brudgommens tøj vest

Tilbehør

Tøj til gommen er ikke det eneste der skal tænkes på. Det er også vigtigt, at du vælger dit tilbehør med omhu. Her er der mange muligheder at vælge imellem. En af tingene du skal være opmærksom på er, om sættet du vælger passer sammen i stilen med det tilbehør du vælger. Som tilbehør kan du vælge butterfly, almindeligt slips, plastron, skærft eller kravat. De fås i farver som passer med din vest, hvis du har valgt at bære sådan en. Desuden er der manchetter, høj hat (bruges primært til kjolesættet og morning suit), pyntetørklæde (husk ikke at bruge pyntetørklæde hvis du har knaphulsblomst – dette går ikke sammen). Lad være med at bruge armbåndsur til kjolesættet og morning suit. Et lommeur er mest passende til de sæt tøj. I stedet for at holde dig til sorte sokker, så kan du købe et par med farve i, der vil give dit tøj lidt spræl, hvis du ønsker det.

PlastronMacetterButterflyBrudgommens tøj lommeur

Sko

Der er forskellige typer af sko du kan vælge som tilbehør til gommens tøj. Der er laksko, læder uden mønster, samt ruskinds sko. Laksko er det der er mest brugt, når man skal giftes. Men hvis du ikke er til den skinnende type sko, så vælg en af de andre modeller. Når du har besluttet dig for hvad du skal have på af tøj, så køb dine sko med det samme. Så har du tiden til at gå dem til derhjemme, inden den store dag.

Brudgommens sko lakBrudgommens sko ruskindBrudgrommens sko læder

Tips til hvordan jakken på gommens tøj skal sidde

Jakkens nederste kant skal dække måsen, samt jakkens nederste kant foran til må ikke gabe, når jakken er lukket. Så sidder din jakke for stramt.

Hvis dine skulderpuder på jakken går ud over skuldernes afrunding, så er jakken alt for stor. Dine skulderpuder skal omslutte dine skuldre perfekt.

Jakken skal afslutte ved håndleddet og skjorten skal så stikke ca. 1,30 cm ud af jakken.

Kraven på jakken skal ligge helt fladt i nakken og langs siderne af halsen. Den må ikke bule hist og pist, så er jakken for stor.

Hvis der er mere end en knap i jakken, så skal den nederste knap altid stå åben.

Høj og tynd

Hvis du er den høje og tynde type, så kan du bære hvilken som helst af overnævnte typer tøj til gommen. Når du er høj og tynd, så skal du huske at dine bukseben samt jakkeærmerne er lange nok, når du prøver tøj. Sørg derfor for at den går ned til dit håndled. Når du prøver bukserne, så sæt dig ned på en stol. Hvis bukserne kryber op over dine ankler, så skal dine bukser købes en smule længere. Sørg for at buksebenene går ned til dine snørebånd på dine sko, når du står op.
Hvis du synes du ser for tynd ud, så vælg en jakke med vatterede skuldre. Det vil gøre dine skuldre bredere, samt give et indtryk af at overkroppen fylder mere end den gør.

Høj og rund / muskuløs

Hvis du er den høje og runde/muskuløse type, så skal du vælge et enkelt sæt tøj. Undgå plisserede skjorter og dobbeltradet jakkesæt, da det vil gøre at du ser større ud end du er. Køb hellere en jakke, som er mere afrundet i snittet ved kraven, end en der er spids i kraven. Det spidse snit vil fremhæve din runde form, da blikket bliver trukket ned mod maven. Brug en vest i stedet for et skærf, da vesten vil give en slankende effekt. Skærfet vil tværtimod fremhæve taljen. Du skal have i bagtankerne, at sort slanker. Så hvis du gerne vil se mere slank ud, så vælg tøj til gommen i denne farve. Morning suit og kjolesættet er ikke de bedste sæt tøj til den runde form. Vælg hellere en festhabit, et almindeligt jakkesæt eller en smoking (hvis du ikke har noget imod at bryde etiketten). Hvis du er den muskuløse type, så vær især opmærksom på dine dimensioner. Det skal jo helst ikke se ud som om at du er ved at springe det sæt tøj, du har på. Hvis du vælger butterfly som tilbehør til dit tøj, så skal du ikke føle dig som eller ligne en, der er ved at blive kvalt.

Brudgommens tøj

Lav og slank

Den lave og slanke type skal holde sig fra dobbeltradede jakker, da det vil se ud som om at du forsvinder i jakken. Hold dig til jakker med to eller tre knapper og helst hvor knapperne sidder lidt længere nede, da det vil give effekten af en længere overkrop. Hvis du gerne vil se bredere ud, så få syet ekstra skulderpuder i din jakke. Kjolesættet og morning suit kan få dig til at se lavere ud bagfra, da jakken er længere bagtil. Hvis det alligevel er en af de to sæt, du gerne vil giftes i, så prøv det og dan din egen mening, når du har det på.

Lav og rund

Tøj til gommen skal vælges efter kropstype. Hvis du f.eks. er den lave og runde type, så skal du holde dig til en enkel jakke. Max en eller to knapper med lav knap lukning og en afrundet krave i jakken. Det vil give dig et slankere look, samt forlænge din overkrop. Vælg en jakke uden skulderpuder, da du vil se bredere ud i en jakke, der har skulderpuder. Brug en vest i stedet for et skærf, da skærfet vil fremhæve din runde form, samt få din overkrop til at se mindre ud, hvilket bevirker at du ser lavere ud. Husk at sort slanker og sørg for at bukser og jakke passer godt. Hvis stoffet ved knapperne på jakken trækker væk fra hinanden, så er jakken for stram. Bukserne skal ikke stramme omkring din talje, lad der være plads til at en tommelfinger kan komme ned i liningen uden de store problemer. Det ville være ærgerligt, hvis du i løbet af aftenen må åbne din bukseknap, fordi de strammer for meget.